
Companiile au renuntat la vile si prefera cladirile pentru birouri
Interesul pentru inchirierea spatiilor de birouri in vile a inregistrat o scadere semnificativa in ultimele 18 luni, insa a fost compensata de cresterea numarului de cereri de inchiriere in cladirile de birouri, chiar si pentru firmele mici, se arata intr-un studiu realizat de compania Esop Consulting privind piata spatiilor de birouri.
"Cererea mare de spatii de birouri inregistrata in primele sase luni ale anului a continuat trendul remarcat inca din a doua jumatate a anului 2007, când gradul de neocupare a inregistrat un minim istoric de 0,2-0,4 la suta pentru spatiile moderne din zone ultra-centrale si centrale, respectiv 2,2 - 2,6 la suta pentru cele situate in alte zone sau de calitate mai scazuta", a precizat Mirela Raicu, partener Esop.
Daca pâna acum se considera ca spatiile in cladirile de birouri aveau anumite dezavantaje, precum numarul redus, chiriile destul de ridicate, locatia - in unele cazuri -, iar firme de renume si-au inchiriat spatii pentru sedii in vile cochete situate in centrul orasului, in ultimii doi ani cererea pentru birourile in vile a scazut semnificativ in preferintele companiilor, inclusiv a celor de talie medie si mica.
Aceasta schimbare a intervenit in contextul in care spatiile situate in cladiri de birouri s-au inmultit, iar companiile au capatat, treptat, o mai mare siguranta si putere financiara. "Am observat o scadere semnificativa a numarului de tranzactii pentru vile de inchiriat pentru spatii de birouri. Aproximativ 75 la suta dintre solicitarile ce ajung in cadrul companiei noastre vizeaza prioritar inchirierea unui spatiu in cladire de birouri", a subliniat Mirela Raicu.
Potrivit acesteia, spre deosebire de perioada 2002-2005, când vilele reprezentau principala alternativa pentru companii, in special pentru cele ce alocau un buget intre 9 si 13 euro/metrul patrat, in prezent preturile spatiilor de birouri in vila sunt aproape duble, majoritatea fiind concentrate in marja 17-22 euro/metrul patrat, ajungând, in cazul imobilelor de patrimoniu, pâna la 25-30 de euro/metrul patrat.
Un alt motiv pentru care spatiile in vile nu mai sunt atât de populare este faptul ca ele au fost proiectate pentru locuinte si nu pentru birouri, iar impartirea lor nu poate coincide cu dorintele clientului. Astfel, un dormitor spatios se poate transforma intr-un birou, insa un living, oricât de spatios ar fi, va fi greu de transformat intr-o sala de conferinte. Concluzia este ca majoritatea companiilor opteaza pentru birouri in cladiri pentru ca e la moda, pentru ca e mai rentabil, pentru ca e mai comod sau pentru ca, aici, conditiile create sunt optime companiei.
Studiul realizat de Esop Consulting arata ca si managerii de IMM-uri se orienteaza spre spatii care sa corespunda tuturor criteriilor companiei, plecând de la accesibilitatea zonei pâna la posibilitatea de impartire a spatiului, existenta unor conditii decente pentru angajati si, nu in ultimul rând, un pret rezonabil. Stiut fiind faptul ca o cladire de birouri ofera spatii deschise, paza, administrarea cladirii si diverse alte facilitati pentru angajati, cresterea pretului vilelor din centru s-a dovedit a fi criteriul definitoriu pentru relocarea unui numar din ce in ce mai mare de companii in cladiri de birouri.
În opinia Mirelei Raicu, vilele mai au inca potential de tranzactionare pe piata birourilor, insa acest lucru doar in masura in care politica de pret practicata de proprietarii acestora va fi una realista, tinând cont de avantajele si dezavantajele acestui tip de spatii.
"Fata de chiriile practicate in momentul de fata, chirii care au dus la cresterea perioadelor de neocupare a vilelor, de la 3 - 4 luni, cât era considerat relativ normal in perioada 2006-2007, la 4-6 luni si chiar mai mult in prezent, credem ca valoarea reala si de tranzactionare pe acest segment de piata este cu cel putin 20-25 la suta mai jos. Pâna când proprietarii nu vor intelege si efectua astfel de ajustari ale chiriilor vilelor, credem ca acest segment va ramâne relativ blocat", a spus Raicu.
Material furnizat de Agentia de Presa AGERPRES