
Luxul se cauta in continuare, chiar daca piata este sub semnul crizei
Piata imobiliara a fost afectata puternic de criza economica si financiara, incepand cu anul 2008. Totusi, scaderile nu au fost la fel de abrupte pe toate segmentele si in toate zonele tarii. Spre exemplu, segmentul de birouri si-a revenit destul de bine in Bucuresti si unele orase din Vestul tarii, ceea ce nu se poate spune despre acelasi segment in alte orase precum Constanta.
Segmentul rezidential si cel al terenurilor au fost cele mai afectate de criza. Segmentul rezidential a inregistrat scaderi semnificative, in medie o injumatatire a valorilor fata de anul 2008. Acest lucru este cauzat in principal de diminuarea semnificativa a creditelor imobiliare acordate (ca numar si ca valoare). De altfel, tot creditele bancare si nebancare fusesera cele care impinsesera preturile atat de sus, pana la recordul din 2007 - 2008.
Daca pe segmentul rezidential existau multe achizitii posibile chiar si de catre cei care nu dispuneau de fapt de lichiditati (avansul ajungea si la 0%, iar cel e 5% era ceva uzual), pe segmentul de terenuri speculatiile erau ceva banal: preturile cresteau fara niciun efort, vanzatorii obtineau profituri imense extrem de rapid si investeau in general banii mai departe, tot in imobiliare.
Bula speculativa s-a spart in 2008 - 2009, iar preturile au tot scazut pe parcursul urmatorilor ani. In 2013, unii jucatori din imobiliare afirma ca, in ansamblu, piata imobiliara s-a stabilizat, cerea si oferta au ajuns la un echilibru. Unii spun ca s-a atins fundul prapastiei, ca mai jos de atat nu se va ajunge. Ramane insa de vazut cum va evolua piata in 2014.
Exista mai mult optimism, iar luxul inca se cauta pe piata rezidentiala. Dovada sunt unele tranzactii de la final de 2013 si inceput de 2014, care arata ca proprietatile de lux sunt in continuare tranzactionabile.
Piata de lux in sine o duce din ce in ce mai bine, chiar daca a slabit fata de perioada de maxim. Lifestyle-ul este din nou tot mai evident in marile orase, in special in Bucuresti. Cresteri importante se remarca si pe segmentul premium al produselor IT&C. Gadgeturile scumpe se vand bine in Romania, iar utilizatorii le folosesc pentru orice, chiar si doar pentru a vedea rezultate live pe tableta, pe site-uri precum www.e-pariuri.ro si alte asemenea.
Perspectivele pentru anii urmatori sunt optimiste, totul depinde insa de evolutia generala a economiei romanesti, dar si a celei europene.