
Cum sa stapanesti mai bine limba romana si cum te ajuta pe plan profesional
Indiferent de domeniul in care lucrezi sau in care iti doresti sa lucrezi, a stapani cat mai bine limba romana iti aduce o multime de avantaje pe plan profesional. Daca in trecut firmele puneau accentul mai mult pe capacitatea angajatilor de a vorbi limbi straine de circulatie internationala, multe companii au inteles ca este cel putin la fel de important sa existe si cunostinte temeinice de limba romana - scrisa si vorbita.
O simpla citire a postarilor de pe Facebook, bloguri si forumuri poate indica nivelul slab de educatie al multor persoane din tara noastra, pe zona de stapanire a limbii materne. Unii nu au stiut niciodata (exista multe persoane care au fost extrem de limitat la scoala / liceu), altii "au uitat", din lipsa de practica. Oralitatea ne influenteaza mult, la fel si mediul online, unde prescurtarile si cuvintele imprumutate din limbi straine devin dominante.
Cum sa stapanesti mai bine limba romana? Ai multe variante, iar cele mai simple nici macar nu implica iesirea din casa ori cheltuirea de bani. Daca ai acces la internet, poti face astfel de lucruri direct de pe laptop, desktop, tableta sau smartphone. In primul rand, este bine sa citesti cat mai mult - carti (offline sau online), articole din ziare "serioase", lucrari stiintifice autentice etc. Mai departe, poti gasi in mod direct articole cu privire la anumite sfaturi de scriere.
Cand nu cunosti semnificatia unui cuvant sau cand nu stii cum se scrie acesta in mod corect, poti vizita acest site, un dictionar extrem de util pe care il consulti rapid, in doar cateva secunde. Este vorba despre DexOnline.Net, o resursa tot mai valoroasa pentru foarte multi romani. Mai departe, ar fi bine sa te auto-educi, sa inveti sa scrii (de mana sau la tastatura) si sa te corectezi apoi - chiar si cu ajutorul unor programe software, daca o faci in mod electronic.
Ai putea sa eviti prescurtarile si formele specifice oralitatii atunci cand conversezi pe Facebook, chiar daca o faci alaturi de prieteni sau familie. Nu poti sa scrii corect doar in anumite momente - ori o faci mereu, ori nu o vei face niciodata. Daca pe cont propriu este prea greu, poti sa apelezi la cursuri sau meditatii.
Sa stapanesti cat mai bine limba romana este extrem de important daca vrei sa performezi pe plan profesional. Simple greseli de scriere sau exprimare te pot "trage" inapoi si te pot impiedica sa avansezi. Multe persoane au tendinta sa judece alte persoane in functie de astfel de detalii, iar a primi o "eticheta" nedorita din partea unor sefi va fi o situatie extrem de dificil de corectat. Nu conteaza ca esti agent imobiliar, asistent de vanzari intr-o retea de retail sau asistenta medicala - in toate cazurile ai nevoie de limba romana, atat timp cat lucrezi in Romania. In tot mai multe meserii, astazi ai nevoie sa comunici verbal si in scris, iar orice greseala pe care o faci sigur va fi taxata corespunzator...