
De ce preturile la proprietatile imobiliare din Romania sunt exprimate in euro
Chiar daca moneda nationala a Romaniei este leul, realitatea este ca unele cheltuieli ne sunt strict legate de principalele valute - euro si dolar. Cursul valutar isi spune cuvantul cand este vorba despre produsele importate, dar si despre unele realizate intern, cu materii prime din alte tari. De asemenea, tinand cont de faptul ca pretul benzinei si motorinei depinde de asemenea de evolutia valutara (de USD mai exact), multe costuri ajung sa fie influentate de transport si implicit de deprecierea sau aprecierea leului - aici, pe bnr-cursvalutar, se poate urmari cursul valutar la zi.
Insa exista cheltuieli unde pretul este exprimat in mod direct in euro. Un exemplu care afecteaza cea mai mare parte din populatie este cel din telefonia mobila. Acolo, toate abonamentele au pret in euro. La fel se intampla si in cazul multor abonamente de internet si servicii de televiziune, insa pe aceasta piata exista si operatori care afiseaza preturi fixe in lei.
In sectorul imobiliar, aproape toate preturile sunt exprimate in euro in tara noastra. De ce se intampla acest lucru, in conditiile in care cea mai mare parte a populatiei are venituri in lei, iar pana si creditele bancare ipotecare sunt acordate acum in marea lor majoritate in RON? O cauza ar fi tocmai teama populatiei de depreciere a monedei nationale - a se vedea istoric curs valutar. Proprietatile imobiliare au o valoare mare si sunt considerate bunuri care nu se depreciaza in sine, ba chiar investitii pe termen lung. Astfel, s-a luat aceasta referinta (initial USD, apoi EUR), inca din perioadele in care devalorizarea monedei nationale era imensa fata de situatia actuala.
Un alt motiv: multi oameni castiga bani la munca in strainatate. De asemenea, multi romani inca economisesc in euro, desi dobanzile sunt practic nesemnificative. Nu in toate tarile din Uniunea Europeana preturile la imobiliare sunt exprimate in euro. De exemplu, in cazul tarii vecine Ungaria, preturile sunt exprimate de obicei in forinti, chiar daca se ajunge la milioane de forinti. Exista si in Romania unele exceptii: preturile la chirii, unde unii proprietari publica sau negociaza si anunturi in lei, fara a mai tine cont de curs-valutarbnr. Insa chiriile au valori mai mici si exprimarea lor in lei face mai simpla pentru proprietar si partea de calculare a taxelor catre stat.
Atat timp cat chiar si unele taxe (accize) sunt calculate de statul roman in functie de cursul valutar, evident ca populatia prefera sa se ancoreze in valori precum euro in cazul bunurilor de mare valoare. O situatie similara se observa in cazul vanzarilor de masini - fie ele noi sau second hand. Romanii sunt destul de conectati la Uniunea Europeana (multi lucreaza in afara tarii cel putin sezonier sau au membri din familie care fac acest lucru) si, in plus, oficialii statului afirma mereu ca Romania are ca obiectiv pentru anii urmatori trecerea la moneda euro (un obiectiv care se amana iar si iar...).