Prețurile locuințelor vor crește cu până la 10% în 2024 – analiză RE/MAX România

RE/MAX România prezintă concluziile unui studiu extins în rândul specialiștilor imobiliari, care include statistici și tendințe din piața imobiliară, informații despre comportamentul clienților, evoluția pieței imobiliare în ultimii cinci ani, respectiv o analiză a traiectoriei profesionale a respondenților și beneficiile obținute în domeniul consultanței imobiliare.

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, prețurile locuințelor – atât case, cât și apartamente – vor crește anul acesta. Cca. 35% dintre specialiștii intervievați consideră că prețurile caselor vor crește cu până la 10%, iar în cazul apartamentelor cca. 43% preconizează același procent de creștere. Pe de altă parte, 26% cred că prețurile caselor vor stagna, același lucru fiind menționat de cca. 33% dintre respondenți, referitor la evoluția prețului la apartamente.

O estimare diferită, comparativ cu anul trecut, regăsim în cazul terenurilor intravilane, unde 36% dintre specialiști consideră că prețurile vor crește cu până la 10%. Totodată, și în piața chiriilor se preconizează creșteri, aproape 50% dintre respondenți considerând că prețurile pe acest segment vor crește cu până la 10 procente, iar 25% estimează o stagnare. În ceea ce privește evoluția prețurilor la proprietățile comerciale, majoritatea respondenților preconizează stagnări – 40% în cazul spațiilor comerciale, 42% pentru spațiile de birouri – atât la vânzare, cât și la închiriere.

„Previziunile pentru piața imobiliară a anului 2024 sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendință de creștere. Pe de-o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024, iar de menționat la acest aspect sunt și creșterile salariale de la finele anului trecut, precum și faptul că acesta este un an electoral. Pe de altă parte, stocul de noi unități a scăzut în multe orașe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată, iar în mod particular foarte multe orașe au anunțat investiții în infrastructură, generând astfel oportunități investiționale. În concluzie, putem afirma că 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România, o piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Premisele pieței imobiliare indică o creștere accelerată la nivel de prețuri, în următorii 5 ani

România are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuință, afirmă reprezentanții RE/MAX România. Ca exemplu, aceștia menționează că în București un metru pătrat de locuință medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii, ceea ce este mult sub orice capitală europeană. Comparativ, în Praga același mp poate ajunge la cca. 4 salarii, iar în Budapesta la cca. 3 salarii medii. De asemenea, procentul de achiziție prin credite ipotecare este cel mai mic din Europa, spun aceștia, menționând că cca. 55% dintre români cumpără fără credit.

Ca urmare, RE/MAX România afirmă că piața locală de real-estate are toate premisele să crească accelerat în următorii cinci ani la nivel de prețuri, dar și în ceea ce privește standardele de locuire, care în prezent sunt cele mai scăzute din Europa. În acest context, compania estimează perspective pozitive pe termen mediu și lung, respectiv o piață caracterizată de o dinamică ridicată și un număr crescut de tranzacții.

La sondajul demarat de RE/MAX au participat 138 de respondenți – specialiști în zona imobiliară – care își desfășoară activitatea în 29 de orașe din țară și au răspuns la 28 de întrebări, în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024. Majoritatea activează în domeniu ca agenți imobiliari sau proprietari de agenție imobiliară.