Centrul de Management Integrat al Deșeurilor la Roești (Vâlcea), un exemplu pozitiv pentru infrastructura de mediu din România

Amplasat pe o suprafață de 206.673 mp. Centrul include un depozit ecologic modern de 265.000 mc, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile cu capacitatea de 10.180 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor cu 34.070 tone/an. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Roești va deservi cca. 49% din populația județului Vâlcea. O echipã de 133 de specialiști Inoveco au lucrat timp de 16 luni la acest proiect care vine cu o tehnologie modernă de tratare mecano-biologică și utilaje performante de ultimă generație.

34 de proiecte SMID (Sistemele integrate de management al deșeurilor) sunt funcționale în mai puțin de o treime (29%) din unitățile administrativ-teritoriale evaluate din România, majoritatea (71%) neavând încă un sistem integrat de management al deșeurilor, se arată în Raportul de audit al Curții de Conturi din perioada 2015-2021, privind evaluarea riscului de infringement împotriva României privind gropile de gunoi.

Inoveco SRL a participat în ultimele 16 luni ca expert și antreprenor general la execuția lucrărilor Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Roești, județul Vâlcea, unde beneficiar este Consiliul Județean Vâlcea. Proiectul a fost finalizat conform graficului de execuție al proiectului SMID, finanțat din fonduri europene și implementat prin intermediul fazei 2 POIM 2014 – 2020. Echipa Inoveco mobilizată pentru acest proiect a fost formată din 133 de persoane, din care 12 personal Tesa și 121 pe șantier, muncitori calificați, necalificați, mecanici utilaje, o parte dintre ei fiind  recrutați chiar din zona Roești.  

Directorul Inoveco, Valentin Feodorov – „CMID Roești a fost un proiect complex, cu o tehnologie performantă, care va avea un impact pozitiv asupra gestionării corecte a deșeurilor la nivel județean, pentru a fi în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Prin CMID s-a atins obiectivul de a asigura gestionarea deșeurilor în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației din județul Vâlcea, proiectul fiind important și pentru locuitorii din zonă prin crearea de locuri de muncă. Un aspect deosebit al acestei investiții a fost implementarea unor măsuri eficiente pentru punerea în siguranță a CMID-ului, având în vedere caracteristicile naturale ale amplasamentului, precum și pantele abrupte ale versanților și riscurile identificate, care au inclus lucrări esențiale precum structuri de sprijin din gabioane hidrotehnice, apărare de mal din gabioane, și instalarea unor sisteme de colectare pentru evacuarea apelor pluviale.

La CMID Roești, Inoveco a construit un centru modern și eficient, unde vor fi tratate deșeurile municipale colectate, deservind cca. 49% din populația județului Vâlcea, integrând tehnologii de ultimă generație pentru gestionarea durabilă a deșeurilor. Amplasamentul cuprinde o serie de facilități esențiale, cum ar fi: celula 1 a depozitului conform pentru deșeuri, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile, o stație de tratare mecano-biologică și zona administrativă a CMID. 

Odată cu punerea în funcțiune a obiectivului, locuitorii din județul Vâlcea vor beneficia de un depozit ecologic modern, cu o durată de funcționare de 28 de ani, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile cu capacitatea de 10.180 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor cu 34.070 tone/an. Stația de sortare a deșeurilor reciclabile a fost concepută ca o instalație semiautomată, dotată cu o hală de sortare, zone de recepție și descărcare a deșeurilor, locuri de sortare și spațiu de depozitare pentru baloți. Stația este echipată cu utilaje avansate, precum desfacător de saci cu buncăr de alimentare, ciururi staționare rotative, separator balistic, separator aerian, separatoare optice, precum și sisteme de climatizare și ventilare pentru asigurarea eficienței procesului de sortare. Stația de tratare mecano-biologică este alcătuită dintr-o hală de tratare mecanică, padocuri acoperite pentru fermentarea aerobă forțată, și un spațiu de maturare. Această stație beneficiază de utilaje și echipamente de ultimă generație, precum tocatore, ciururi staționare, tambur magnetic, separator balistic, separatoare optice, separator curent EDDY, benzi transportoare, presă de balotat, mașină pentru înfolierea baloților, încărcătoare frontale și mașină cu carlig pentru transportul containerelor.”, a completat Cornel Naic, Manager de Proiect CMID Roești.

Instalația de compostare a fost proiectată pentru tratarea biologică intensivă și include 10 padocuri cu o suprafață totală de 2100 mp. Utilaje și echipamente precum membrane semipermeabile GORE, ventilatoare centrifugale, senzori de oxigen și temperatură, conducte aerare și un sistem SCADA asigură eficiența procesului de compostare.

Stația de epurare cu osmoză inversă reprezintă o componentă esențială pentru gestionarea levigatului, utilizând tehnologie elvețiană Hofstetter, cu o capacitate de 66 mc/zi și o eficiență de 85%, cu o presiune de lucru de 80 bar.

Totodată, etapele de execuție au cuprins realizarea sediilor administrative, dezvoltate în mod corespunzător, care cuprind inclusiv cabină de portar, cantar auto, cabina de cantar, clădire pentru sediul administrativ, drumuri și platforme de incintă, garantând funcționarea eficientă a întregului CMID.

INOVECO SRL, înființată în 1993 ca o companie privată, furnizează soluții inteligente pentru diferite domenii de activitate: construcții, salubritate, agricultură ș.a. toate având ca numitor comun grija pentru mediu și tehnologiile inteligente. Cele mai importante locații din România precum: București și județele Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea beneficiază de depozite de deșeuri municipale realizate cu materiale furnizate și instalate de echipa INOVECO. 

Calitatea lucrărilor executate de INOVECO SRL a fost recunoscută constant de către ARACO – Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții, prin premiile Trofeele Calității acordate de-a lungul ultimelor aproape trei decenii de activitate. Compania INOVECO a implementat și  menține un sistem  de management integrat care îndeplinește cerințele standardelor SR EN ISO 9001: 2008, SR EN ISO 14001: 2005 și SR ISO 45001:2018.